Naslovna Materijali Progresivne leće Uredske leće Anti-refleksivni slojevi
Izdvojeno
Naslovna Zanimljivosti Zima – godišnje doba za sunčane naočale!
  • Zima – godišnje doba za sunčane naočale!

Zima – godišnje doba za sunčane naočale!

Vjerojatno mislite da je sunce u zimskim danima slabije ili da ne trebate zaštititi svoje oči – nemojte se zavaravati. Popularne sunčane naočale koje ste kupili i koristili ovog ljeta jednako su važne i u zimskom periodu.

Sunčeve zrake još uvijek mogu ozbiljno oštetiti vaše oči, neovisno da li živite u osunčanoj Dalmaciji ili u snježnoj Slavoniji. Nažalost, većina ljudi ne shvaća da svejedno trebaju UV zaštitu, čak i kada sunce ne grije jako.

Položaj sunca u zimskom periodu je nešto drugačiji nego ljeti. Naime, zimsko sunce je smješteno niže na nebu i pod različitim kutem nego tijekom toplijih dana. Na taj način je izloženost štetnom UV zračenju veća ukoliko ste na suncu dulje vremensko razdoblje, kao npr. pri sportskim aktivnostima.

Istraživanja pokazuju da sunčeve ultraljubičaste (UV) zrake mogu utjecati na razvoj raznih očnih bolesti povezanih sa starenjem, poput očne mrene i makularne degeneracije.

Skijaške sunčane naočale, sunčane naočale za skijanje, naočale za zimuSunčane naočale su nam potrebne tijekom cijele godine. Svatko tko je vozio auto po snijegu svjestan je ove informacije. Čak i kada nema snijega, postoji opasnost, zbog odrazivosti od ceste.

Zbog toga što je snijeg reflektivna površina, do 85% sunčevih UV zraka se reflektira (odbija) prema gore. Također, reflektirajuća svojstva snijega čine poteškoće skijašima koji teže primjećuju nagib dok se spuštaju niz padinu, što može biti uzrok ozljede.

U kratkom roku, ove UV zrake mogu izazvati opekline očiju. U snježnim područjima se ova vrsta opekline naziva fotokeratitis ili snježna sljepoća, koja predstavlja velik problem za skijaše i snowboardere. Bez zaštite očiju, snježna sljepoća može oštetiti rožnicu u roku od nekoliko sati do nekoliko dana. Površina očiju je oštećena od opeklina, što je vrlo bolno, ali se može izliječiti kroz 10-ak dana.

Određeni lijekovi također mogu povećati osjetljivost očiju i kože na sunčeve zrake. To su na primjer kontracepcijske pilule, sulfa antibiotici, diuretici, te sredstva za smirenje.

Djeca su posebno osjetljiva na UV zračenje, jer oni provode više vremena na otvorenom. Zaštita od sunca za oči je važna u svakoj dobi. Nosite zaštitne naočale s anti-refleksnim slojem ili polarizirane naočale koje blokiraju 100% UV zračenja.

Preuzeto sa www.optometrija.net.

Naslovna Zanimljivosti Zima – godišnje doba za sunčane naočale!

Scroll To Top