Naslovna Materijali Progresivne leće Uredske leće Anti-refleksivni slojevi
Izdvojeno
Naslovna Naočalne leće
  • Naočalne leće

Naočalne leće

Kupnja dioptrijskih naočala započinje time da po obavljenom oftalmološkom pregledu, gdje vam je preporučeno adekvatno rješenje, u optici odaberete dioptrijski okvir. Nakon odabira dioptrijskog okvira, optičar vam preporučuje niz mogućnosti pri odabiru naočalnih leća. Ponuda je iznimno široka, a utjecaj na odabir odgovarajućih naočalnih leća ima uz dioptriju i tip okvira koji ste odabrali (plastični, metalni, titanium, na flaks, na bušenje i sl.).

Naočalne leće se razlikuju u:

1. Materijalu - staklo, plastika, trivex

Staklene naočalne leće su najtvrđe i najotpornije na ogrebotine, a glavni nedostatak im je veća težina što svakako utječe na udobnost odnosno neudobnost nošenja i činjenica da se lakše razbiju. Plastične naočalne leće su skoro upola lakše, gotovo su neslomive, a nakon nanošenja tvrdog sloja su također otporne na ogrebotine. Ovaj tip naočalnih leća je posebno pogodan za osobe s većom dioptrijom (zbog manje težine), te za djecu (zbog sigurnosti). Naočalne leće od trivex materijala su tanje i vrlo otporne na udarce, stoga se posebno preporučuju za djecu i osobe aktivnog životnog stila (sport). 

2. Debljini odnosno indeksu loma leće

Na raspolaganju su vam od osnovnih varijanti, odnosno indeksa loma CR39 1.50, do PNX 1.53 koje je otporan na udarce, preko indeksa 1.60 i 1.67 koje se preporučuju za veće dioptrije te na kraju indeks loma 1.74 koji predstavlja najtanje plastične leće na tržištu koje su najpogodnije za visoke dioptrije čime se izbjegavaju nekadašnja debela stakla. Što je veći indeks loma naočalna leća je tanja.

3. Doradi - anti-refleksnom sloju

Radi udobnosti samih naočala, posebno za one koji puno vremena provode pred računalom, televizorom ili u vožnji, preporučuje se dodatak anti-refleksnog sloja. Anti-refleksni sloj propušta veći snop svjetlosti do oka dok istovremeno neutralizira neugodne odbljeske s površina ekrana. U vožnji sprečava neugodni odsjaj od prejake rasvjete ili nadolazećih vozila pa svakako možete iskusiti njegove prednosti, pogotovo u noćnoj vožnji. Novost u ponudi anti-refleksnih slojeva je zaštita od plavog svjetla koje emitiraju digitalni uređaji kako bi se spriječio zamor oka u digitalnom svijetu.

Bojane i fotoosjetljive naočalne leće

Nosite li sunčane i dioptrijske naočale te vam je dosadilo konstantno mijenjanje, dobro rješenje za vas su fotoosjetljive naočalne leće koje omogućuju da u jednim naočalama imate sve. Fotoosjetljive naočalne leće u tamnim prostorima zadržavaju prozirnost, dok u doticaju sa svjetlosti i UV zrakama tamne. Kupujete li sunčane naočale s dioptrijom, razveselit će vas podatak da u ponudi postoji gotovo neograničen broj boja - od jednobojnih do graduiranih gdje je leća obojana od tamnijeg prema svjetlijem tonu.

Naslovna Naočalne leće

Scroll To Top