Naslovna Materijali Progresivne leće Uredske leće Anti-refleksivni slojevi
Izdvojeno
Naslovna Zanimljivosti Tihi kradljivac vida - svjetski tjedan glaukoma 2015.
  • Tihi kradljivac vida - svjetski tjedan glaukoma 2015.

Tihi kradljivac vida - svjetski tjedan glaukoma 2015.

Glaukom je danas prvi uzrok nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu nakon makularne degeneracije. Zbog posljedica glaukoma u svijetu je slijepo 4,5 milijuna ljudi, a očekuje se da će taj broj do 2020. godine narasti na 11,2 milijuna. Glaukom zahvaća i sve veći broj građana u Hrvatskoj, a jedini način da se spriječi razvoj je informiranje i pravovremeno otkrivanje visokog očnog tlaka kao prvog pokazatelja razvoja glaukoma.

Bol u očnoj jabučici ili iza nje, glavobolja, osjetljivost na pritisak i pad vidne oštrine, neki su od simptoma koji mogu upućivati na glaukom ili očna bolest povezana s povećanjem očnog tlaka koji posljedično ugrožava očni živac, dovodi do njegovog oštećenja i do sužavanja vidnog polja. Iako se ova bolest može pojaviti kod svakog čovjeka, posebno su ugroženi stariji od 40 godina, kratkovidne osobe, dijabetičari, ljudi tamne rase, a neka istraživanja kažu kako je vrlo izražen i genetski faktor. Naime, ako od glaukoma boluju vaši roditelji, vjerojatnost da ćete i vi imati isti problem je 20%, a ako boluje brat ili sestra čak 50%.
 
Kada na pregled? 

‘Glaukom ili zelena mrena (grčki ‘glaucos’- zelenkast, sjajan) ime je dobio po promijenjenoj boji zjenice u akutnoj fazi bolesti. Glaukom je drugi po redu uzročnik sljepoće u svijetu, i s pravom je zaslužio naziv ‘tihi kradljivac vida’ budući da simptomi ostaju nezamijećeni sve do poodmakle faze bolesti. Oštećenja vidnog živca koja nastanu su nepovratna.  
Pravovremena dijagnostika i liječenje mogu usporiti ili zaustaviti napredovanje bolesti, a to se postiže preventivnim pregledima kod svih starijih od 20 godina, a osobito onih preko 40 godina života. 
 
Glaukomska obrada sastoji od mjerenja vidne oštrine, pregleda na biomikroskopu, višekratnog mjerenja očnog tlaka, gonioskopije, tj. pregleda očnog kuta, očnog živca i vidnog polja tzv. perimetrije. 
 
Glavni faktor rizika je povišeni očni tlak. Bez kontrole očnog tlaka ne možete ni slutiti da bolujete od glaukoma sve dok se vidno polje ne počne sužavati do te mjere da podsjeća na pogled kroz tuljac novina ili kroz dalekozor sve do razvoja potpune sljepoće. Uz već spomenute faktore rizika, poput starije životne dobi, nasljednog faktora, tamnopute rase, treba spomenuti i visoku kratkovidnost i dalekovidnost, sumnjivi izgled vidnog živca te stanjenu rožnicu, dijabetes, hipertenziju, noćne padove arterijskog tlaka, poremećaje rada štitnjače, migrene, kardiovaskularne bolesti te poremećaji srčanog ritma. 
Glaukom može nastati i nakon upala očiju, operacije oka te produženog kapanja kortikosteroidnim kapima. Najčešći oblik glaukoma je glaukom otvorenog kuta. Očni tlak raste polako i postupno uništava vid, počevši s perifernim vidom. Gubitak vida obično nije povezan s boli, crvenilom ili drugim znakovima upale. 
 
Osobe starije od 40 godina, dijabetičari, osobe s poremećajima rada štitnjače, hipertenzijom i sl., a prvenstveno oni kojima netko od obitelji ima isti problem, u rizičnoj su skupini za razvoj glaukoma, gubitka oštrine vida koji nastaje zbog visokog očnog tlaka.
 
Načini liječenja 

Ostali oblici glaukoma mogu biti povezani s ozljedom oka, tumorom, uznapredovalom šećernom bolesti ili mogu biti prirođeni. Glaukom se ne može izliječiti, ali se može spriječiti daljnje napredovanje bolesti. Može se liječiti lokalnom primjenom lijekova u obliku kapi. Za posebne oblike glaukoma i kada kapi ne pomažu, primjenjuje se laser i operativno liječenje. 
 
Trebali bi najmanje jednom godišnje otići na preventivno mjerenje očnog tlaka, jer je to najbolji način prevencije gubitka vida uzrokovanog glaukomom. Barem jednom godišnje napravite kompletan oftalmološki pregled i priključite se nacionalnoj akciji Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravlja. Planirajte osloboditi svoje vrijeme od 08. do 14. ožujka 2015. godine i uključite se u nacionalnu kapanju 'Zaustavimo glaukom'.

Posebno ste pozvani da u subotu 14. ožujka u Centru Kaptol u Zagrebu dođete i sudjelujete u jednodnevnom stručnom simpoziju 'Glaukomski dan u glaukomskom tjednu'. Cilj organizatora je stvoriti praktični simpozij sa strukturom kratkih i jasnih prezentacija i što aktivnijom diskusijom.

Raspored događanja i planiranih aktivnosti na 19 lokacija, program stručnog simpozija, kao i informacije o cijeloj nacionalnoj kampanji objavljeni su na internetskoj stranici www.glaukom-hr.org.

Naslovna Zanimljivosti Tihi kradljivac vida - svjetski tjedan glaukoma 2015.

Scroll To Top