Naslovna Materijali Progresivne leće Uredske leće Anti-refleksivni slojevi
Izdvojeno
Naslovna Zanimljivosti Što je astigmatizam?
  • Što je astigmatizam?

Što je astigmatizam?

Astigmatizam je čest problem koji se javlja s vidom. Izaziva zamagljenu sliku koja se u većini slučajeva može korigirati.

Stanje je izazvano nesavršeno zakrivljenom rožnicom, transparentnim slojem tkiva koje se nalazi ispred oka. Nepravilna zakrivljenost znači da svjetlosne zrake ulaze u oko i fokusiraju se na dva različita mjesta na mrežnici, tkivu koje je osjetljivo na svjetlost na pozadini vašeg oka. Mozak ima poteškoća s interpretacijom stoga se stvara zamagljena slika. Stanje se obično javlja već prilikom rođenja i popraćeno je drugim vizualnim problemima kratkovidnosti i dalekovidnosti.

Izuzev zamagljenog vida ili distorzije slike na blizu ili na daljinu, možete iskustiti i sljedeće znakove koji mogu upućivati na astigmatizam:
* problemi s raspoznavanjem vertikalnih, horizontalnih ili zakrivljenih oblika
* zamjena slova kao što su H za N ili C za O
* glavobolja i zamor očiju
* ozljede rožnice, kao što su infekcije koje ostavljaju ožiljke na rožnici
* promjene na rožnici nakon operacije oka
* keratokonus ili keratoglobus - očna stanja koji izazivaju promjene na rožnici - izazivaju da bubri ili se stanjuje te mijenja oblik
* neka stanja koja utječu na očne vjeđe i deformiraju rožnicu
* ostala stanja koja utječu na rožnicu ili očnu leću.

Obično se astigmatizam može korigirati toričnim naočalnim lećama. Posebno su dizajnirane i oblikovane da kompenziraju nepravilnu zakrivljenost rožnice koja uzrokuje astigmatizam. Ukoliko ste primijetili promjene s vidom, pregledajte vid i posjetite optičara za preporuku naočalnih leća.

 

Naslovna Zanimljivosti Što je astigmatizam?

Scroll To Top