Naslovna Materijali Progresivne leće Uredske leće Anti-refleksivni slojevi
Izdvojeno
Naslovna Zanimljivosti Presbiopija - što napraviti kada ruke postanu prekratke?
  • Presbiopija - što napraviti kada ruke postanu prekratke?

Presbiopija - što napraviti kada ruke postanu prekratke?

Koju izliku tražite kada osjećate da imate sve više problema s čitanjem ili radom na računalu? Slova se doimaju sve manjima no realan problem leži u lošem stanju vašeg vida. Fenomen s kojim ćete se susresti prije ili kasnije naziva se presbiopija.

Presbiopija je termin koji je povezan s dobnom dalekovidnošću. Potječe od grčke riječi "presbys" što znači "stariji" i "opia" što znači oko. 

Dalekovidnost je najčešće prirođena, no može nastati uslijed problema s određenim funkcijama oka, kao što su fokusiranje ili prepoznavanje detalja.
S druge strane, dalekovidnost povezana s dobi, prirodan je proces kod kojeg se elastičnost leće polako smanjuje, naročito nakon 40 godine života. To uzrokuje sve više problema s čitanjem i gledanjem predmeta na udaljenosti većoj od 30 centimetara. Presbiopija je prirodan fenomen, psihološka varijacija vizualnog procesa koju ćemo i sami osjetiti prije ili kasnije. 

Posljednjih godina, postotak osoba s presbiopijom se znatno povećao. Studija provedena u Italiji* pokazuje da više od 57% osoba iznad 40 godina spadaju u presbiope. *Istraživanje Consorzio Comunicazione Vista, Prosinac 2009.

Bitan razlog može biti i činjenica da se naše društvo promijenilo od industrijaliziranog do kompjuteriziranog, čime je oštar vid postao nužan.

Dobar vid za bolji rad
Ukoliko osjećate da kvaliteta vida opada, jednostavne aktivnosti, kao što su rad na računalu, mogu postati problematične. Dovode do nepravilne posture tijela prilikom sjedenja, obzirom da ljudi sjede preblizu računalnog monitora.

Prije ili kasnije slijede bolovi u vratu i kralježnici, glavobolje, umor i smanjenja produktivnost. Moderni životni stil zahtjeva povećanu razinu performansi, naročito na poslu, stoga treba nositi specifične naočale koje povećavaju radnu sposobnost, performanse i rezultate, smanjuju zamor oka u osam ili devet sati koji su ključni pri radu na računalu.

Radni dan za vašim računalom uz loš vid znači:
* refokusiranje oko 30.000 puta
* fizički umor
* trzanje i magljenje slike
* umor
* glavobolja i bolovi u vratu

Jasan vid na svim udaljenostima
Konstantno prebacivanje naočala za čitanje i daljinu i obratno nije idealno rješenje. Progresivne naočalne leće su najnaprednije optičko rješenje jer nositelju omogućuju jasan vid na svim udaljenostima.

 Daljina
Gornji dio leće omogućiti će udoban vid na daljinu - za vožnju, gledanje TV-a ili filma u kinu.

 

Srednja zona
Srednja zona ili progresivni kanal, srednji je dio leće gdje se jačina postepeno počinje dijeliti s dioptrije za daljinu na dioptriju za čitanje. Širina kanala ovisi o specifično odabranom dizajnu leće odabranom za nositelja. Iako je najtanji dio leće, omogućuje nositelju jasan vid na srednjim udaljenostima, kao što su rad na računalu ili kontrolna ploča u automobilu.

Nekim nositeljima je srednja zona preuska za određene vidne zadatke u zatvorenom prostoru. Njima bi koristile radne naočalne leće koje su posebno dizajnirane za olakšano prebacivanje s udaljenosti za čitanje i srednje udaljenosti pokrivajući udaljenost do četiri metra, osiguravajući optimalan kontrast za osobe kojima je bitna najoštrija rezolucija.

Područje za čitanje
Ovo područje u donjem dijelu leće usmjereno je na čitanje i gledanje predmeta na blizu. U ovom dijelu, jačina je najveća što garantira udobno, široko vidno polje.

 

Periferno područje
Takozvano periferno područje progresivne naočalne leće sadrži nejasna područja u rubnim dijelovima naočalne leće. Ta periferna nejasna područja nemoguće je u potpunosti eliminirati, no neće izazivati probleme ako se pridržavate uputa.


Postoji nekoliko predrasuda prema progresivnim naočalnim lećama - da ih je teško nositi, da su skupe, izazivaju glavobolje i tjeraju na zauzimanje neprirodnih i neudobnih pozicija što je daleko od istine.
Istina je da je potrebno određeno vrijeme prilagodbe, od jednog dana do tri tjedna, no činjenice govore za sebe: 86% nositelja progresivnih naočalnih leća kažu da su potpuno zadovoljni svojim odabirom, nemaju nikakvih pritužbi i osjećaju se udobno nakon korištenja.

Prednosti su značajne: od udobnosti nošenja jednih naočala za sve udaljenosti, povjerenja u vladanju prostorom, za daljinu i blizinu. Progresivne naočalne leće nude stabilnost u pokretu i brzu, instiktivnu tranziciju od daljine prema blizini.

Snaga mozga
Svaki puta kada kupite novi par naočala, vaš mozak se mora naviknuti na nove naočalne leće. Naročito kada kupujete progresivne naočalne leće, trebati će vam neko vrijeme da se na njih prilagodite.

Općenito govoreći, vrijeme adaptacije za progresivne naočalne leće može trajati od jednog dana do nekoliko tjedana. Vaše naočalne leće posebno su izrađene da biste se što prije prilagodili na njih. Slijedeći niže navedene upute, proces adaptacije biti će kraći:

* Nosite nove naočale što češće moguće. Neučestalim nošenjem produžiti ćete proces adaptacije. U prvih nekoliko tjedana važno je nositi naočale tokom cijelog dana.

*Ne vraćajte se na stare naočale. Vaše oči će se konstano prilagođavati i time izazvati zamor oka.

*Nastojte uvijek pomicati glavu u smjeru gledanja, ne pomičite oči.

*Posjetite optičara da vam prilagodi okvir ukoliko se nešto promijenilo. To će osigurati najbolji mogući vid. Ne preporuča se samostalno prilagođavanje ili popravljanje okvira.


Redoviti oftalmološki pregledi bitna su pretpostavka dobrog vida.

 
 

 

Naslovna Zanimljivosti Presbiopija - što napraviti kada ruke postanu prekratke?

Scroll To Top