Naslovna Materijali Progresivne leće Uredske leće Anti-refleksivni slojevi
Izdvojeno
Naslovna Zanimljivosti Oči - prozori duše
  • Oči - prozori duše

Oči - prozori duše

Ljudske i životinjske oči: bezbrojni kompleks čuda svake sekunde
Oči odražavaju naše raspoloženje i osjećaje, neumorno i neprestano rade i čudo su optičkog inženjerstva. Kako funkcioniraju?

Oči otvaramo svako jutro i one odmah počinju raditi. Bez poteškoća se fokusiraju od iznimno daleko, na iznimno blizu, razlikuju i najmanje promjene boja i rade besprijekorno u uvjetima dobre i loše osvijetljenosti. Kako to oči provode svakodnevna čuda svake sekunde dana? Kako se razlikuju od onih iz životinjskog carstva?

Najbolje mjesto za početak odgovora na ovo pitanje je mehanika ljudskog oka. Iako se naše oči vide iza vjeđa, dobivaju bademasti oblik, iako je oko sferično promjera oko 2,5 cm. Kada oko gleda prema objektu promatranja, svjetlosne zrake ulaze kroz transparentnu vanjsku površinu koja je poznata kao rožnica. Svjetlo nastavlja svoj put kroz šarenicu, obojani dio oka. Šarenica se ponaša kao objektiv kamere, otvara se da bi propustila više svjetlosti u oko u slabo osvijetljenim uvjetima, dok se zatvara da bi propustila manje svjetla kod jake svjetlosti. Tamni dio u centru šarenice je zjenica. To je područje gdje kontrolirana količina svjetlosti ulazi u glavni dio oka.

Poruka mozgu
Kada zraka prođe kroz zjenicu, doseže do leće koja se ponaša kao kamera č- fokusira svjetlo na mrežnici, stražnjem dijelu oka. Leća mijenja oblik kako bi osigurala da slika na mrežnici bude jasna i oštra, fokusirana koliko je god moguće. Kada slika dospije na mrežnicu, zapravo je naopako, zato što svjetlo ulazi u oko prema zakonima fizike. Sliku kasnije rotira mozak, kako bismo mogli povezati na pravi način. Mrežnica se sastoji od dva tipa ćelija – štapića i čunjića; štapići vide“crno-bijelo“, dok čunjići „vide“ boje. Zajedno dobivenu sliku pretvaraju u električnu poruku koja putuje od mrežnice do optičkog živca prema mozgu, koji okreće sliku i prosljeđuje slike u druga područja mozga.
Puno zanimljivih činjenica

Proces vida je sam za sebe čudesan kada razmatrate kompleksnost sadržanu u tako maloj savršenoj sferi. Oba oka daju nam nevjerojatan vid od 200 stupnjeva. Drugim riječima, naprosto ne vidite samo ispred sebe i bočno, već i iza sebe. Vaše oči mogu prepoznati više od 10 milijuna boja uz činjenicu da imaju sigurnosni sistem zaštite. Vjeđe prekrivaju i štite oči kada spavate i zaklopiti će se kada osjete opasnost udara stranog tijela. Slično time, trepavice su super osjetljive na prašinu, dok se vjeđe ponašaju kao barijera znoju i prljavštini. Kada trepnete, vjeđa rasprši suzu preko površine oka, brišući čestice prašine u rubove oka kod nosa. Ponekad suza teče preko donje vjeđe – kao kad plačete- no većinu vremena teče kroz tanki kanal donje vjeđe. Kanal nosi suzu do stražnje strane nosa. Zato nos ponekad počne curiti kada plačete.

Čudo životinjskog carstva
Naravno da ljudi nisu jedini s čudesnim i predivnim očima. Gotovo svako biće životinjskog svijeta podareno je vidom, dok su neka podarena raznim izgledom, veličinama i funkcijama.
Većina nas zna da mačke vide savršeno u mraku, da šišmiši „vide“ pomoću tehnike jeke dok neke vrste pauka imaju 8 očiju. Jeste li znali da kolosalne lignje imaju oči veličine nogometne lopte? Tim velikim očima može vidjeti i u najtamnijim dubinama oceana. Na drugoj strani, oči najtanjih insekata mogu sadržavati do 30.000 individualnih leća. Zahvaljujući sferičnim očima na ticalima, puževi mogu vidjeti oble uglove. Kameleonove vjeđe su gotovo spojene i prekrivaju gotovo cijelu površinu očne jabučice osim male rupe kroz koju se vidi zjenica. Svako se oko može pomaknuti nezavisno o drugom kako bi mogao pratiti plijen i potencijalne opasnosti koristeći vid od 360 stupnjeva. Tropski gušteri imaju iznimno razvijen noćni vid. Zjenice su vertikalne s nizom otvora koje se noću proširuju i mogu raspoznati boje. 

Kako bi predočili njihov nevjerojatan noćni vid, donosimo podatak da mačke i morski psi mogu vidjeti 10 puta bolje od ljudi, dok tropski gušteri mogu vidjeti do 350 puta bolje od ljudskih očiju pri zatamnjenom svjetlu.
Oči mnogih stvorenja u životinjskom carstvu su superiorne nad našima, iako ljudske oči imaju mnogobrojne prednosti – možemo korigirati naše oči kada nam vidne počne opadati u kvaliteti.

Zahvaljujući vještinama i iskustvu optičara, optometrista i oftalmologa, vid nam se poboljšava, korigira i ujedno radi i izgleda prelijepo!

 

 

Naslovna Zanimljivosti Oči - prozori duše

Scroll To Top