Naslovna Materijali Progresivne leće Uredske leće Anti-refleksivni slojevi
Izdvojeno
Naslovna Zanimljivosti Kako zaštititi oči na suncu?
  • Kako zaštititi oči na suncu?

Kako zaštititi oči na suncu?

Sunčane naočale s polarizacijom ili dioptrijske sunčane naočale s polarizacijom

Namjena sunčanih naočala je zaštita ljudskog oka od suvišnog sunčevog zračenja u vidljivom, ultra- ljubičastom i djelomično infracrvenom dijelu spektra. Također im je uloga smanjenje naprezanja oka i povećanje vizualne percepcije. Dioptrijske sunčane naočale imaju istu funkciju kao i one bez dioptrije osim što one još i korigiraju vid.

Dodatak polarizacije čini veliku prednost obzirom da uklanja dio refleksija koji inače dopire do oka i stvara nam neugodu i refleks škiljenja koje često dovodi do glavobolja. Nošenje sunčanih ili dioptrijskih naočala s polarizacijom dovodi do povećanja kontrasta, jasnoće boja i ugodnosti gledanja.

Izbor filtera sa ili bez dioptrije ovisi o razini svjetlosti u okolišu kao i osobnoj osjetljivosti oka na blještavilo. Zbog bjeline snijega ili leda, pogotovo na skijaškim stazama, sunčane naočale spadaju u nužnu opremu koja bi se trebala nositi na dnevnom svjetlu.

Prema normi za sunčane naočale EN 1836 na koju treba pripaziti kod kupnje sunčanih naočala filteri su podijeljeni u pet kategorija:

  1. bezbojni ili lako obojani - propuštaju 80-100 % vidljivog dijela (za večer)
  2. lagano obojani - propuštaju 43-80% vidljivog dijela
  3. srednje obojani - propuštaju 18-43% vidljivog dijela (najčešće Europa)
  4. tamno obojani - propuštaju 8-18% vidljivog dijela (tropske zemlje)
  5. vrlo tamno obojani - propuštaju 3-8% vidljivog dijela - ekstremno (snijeg, more no ne preporučuju se u vožnji)

Kod dioptrijskih naočala filteri mogu biti dodatni natikači na naočalama (tzv. clip-oni) ili su već same dioptrijske leće napravljene kao filteri. Dioptrijski sunčani filteri se najčešće proizvode iz raznih vrsta plastika u koje se obavezno ugrađuju dodaci za apsorbciju UV zračenja (ponekad i plavog dijela spektra) te presvlače slojevima radi povećanja tvrdoće, smanjenja refleksije, lakšeg čišćenja itd.

Za oku su vrlo ugodni polarizirajući filteri HOYA “Dynamic sphere” koji se sve više traže. Prednost im je prvenstveno što ne propuštaju reflektirano svjetlo te na taj način daju izoštreniju sliku. Posebno se preporučuju tamo gdje je velika refleksija, kao na snježnoj površini, moru, vlažnoj cesti i kod niskog sunca.

Osobe koje nose dioptrijske naočale često se odlučuju za fotosenzibilne filtere koji mijenjaju intenzitet zatamnjenja ovisno o intenzitetu UV zračenja. U zatvorenom prostoru su prozirne, dok na otvorenom prostoru tamne u sivu ili smeđu boju pa na taj način imate i sunčane i dioptrijske naočale u jednim naočalama. Fotoosjetljive naočalne leće (stakla) top kvalitete koje se ističu su HOYA naočalne leće sa Suntech Intense slojem.

Za vozače maksimalan komfor pruža naočalna leća japanskog proizvođača HOYA EnRoute  koja može biti s dioptrijom ili bez.

Kod dugotrajnog izlaganja suncu bez zaštite oka, kao posljedica mogu nastati oboljenja kao što su degenerativne promjene na vidnim stanicama, zamućenje leće i karcinom, a kod kratkotrajnog preekstremnog izlaganja privremeni gubitak vida i upalni procesi.

Naposljetku, dioptrijske sunčane naočale su i modni dodatak odjeći pa se kod izrade koriste filteri u trendi bojama te najčešće okviri sunčanih naočala bez dioptrije malo slobodnijeg dizajna.

Naslovna Zanimljivosti Kako zaštititi oči na suncu?

Scroll To Top