Naslovna Materijali Progresivne leće Uredske leće Anti-refleksivni slojevi
Izdvojeno
Naslovna Zanimljivosti Kako se proizvode naočalne leće?
 • Kako se proizvode naočalne leće?
 • Kako se proizvode naočalne leće?
 • Kako se proizvode naočalne leće?
 • Kako se proizvode naočalne leće?
 • Kako se proizvode naočalne leće?
 • Kako se proizvode naočalne leće?
 • Kako se proizvode naočalne leće?
 • Kako se proizvode naočalne leće?
 • Kako se proizvode naočalne leće?
 • Kako se proizvode naočalne leće?
 • Kako se proizvode naočalne leće?
 • Kako se proizvode naočalne leće?
 • Kako se proizvode naočalne leće?
 • Kako se proizvode naočalne leće?
 • Kako se proizvode naočalne leće?
 • Kako se proizvode naočalne leće?

Kako se proizvode naočalne leće?

Proizvodnja naočalnih leća vrlo je precizan posao, što ne iznenađuje, uzimajući u obzir da staklo ili plastika moraju biti polirani i procesuirani precizno do desetine milimetra kako bi ispravili svaku pogrešku oka.

Ukoliko vam je vid narušen, imate problema s čitanjem, prebacivanjem pogleda s blizine na daljinu ili česte glavobolje, posjet oftalmologu ili optičaru mogao bi biti pravo rješenje za vas. Tijekom prvog posjeta, ispitati će vas nekoliko pitanja o prirodi vaših problema, povijesti nošenja naočala i obiteljskoj anamnezi.Naočale je najbolje izraditi nakon provedenog oftalmološkog pregleda. Proces počinje odabirom dioptrijskog okvira u optici. Želite li sportski ili elegantan izgled, preferirate li klasičan izgled? Danas su dioptirjski okviri dostupni za svaki budžet, od cjenovno pristupačnih do skupih ekskluzivnih. Nakon odabra dioptrijskog okvira pristupa se odabiru naočalnih leća uz savjetodavnu ulogu optičara.

Ukoliko već nosite naočale, optičar će prvo izmjeriti trenutnu dioptrijsku jakost vaših naočala koristeći fokometar.

Optometrist ili oftalmolog provesti će nekoliko testova za provjeru vida na blizinu i daljinu. Testovi će pružati dobru indikaciju potrebne dioptrijske jakosti tj. vizusa. Vizus je definiran za svako oko zasebno kao i za oba oka. Vrijednost cilindra i način rada oba oka također će se provjeriti. Svi prikupljeni podaci rezultirati će definitivnom dioptrijom s indikacijom jakosti leća.

Navedene informacije biti ćr poslane elektronskim putem u laboratorij tvornice gdje će vaše leće biti proizvedene. Radni list se ispisuje te indicira izbor potrebnih poludorađenih leća. Poludorađena leća je plastični disk koje je već izrezan na prednjoj strani s baznom zakrivljenošću i dioptrijskom jakosti.

Leće se zatim stavljaju u proizvodnju. Prvo se određuje optički centar, točka koja će kasnije biti centrirana na zjenicu. Nakon toga, stroj pričvršćuje blok na prednju stranu leće koristeći metalnu leguru. Blok osigurava da leća ostane na mjestu tijekom rezanja i poliranja.Leće se zatim smještaju u generator koji će rezati leće s tri različita alata. Ti alati će rezati dioptriju i druge karakteristike na stražnjoj strani leće. Tek je odnedavno moguće rezati dioptriju u horizontalnom i vertikalnom smjeru na stražnoj površini. S posljednjom freeform tehnologijom, površina leće smatra se skupom individualnim točaka koje mogu biti obrađene do razine piksela. Znatna poboljšanja postignuta su i kod konvecionalnih leća. Način rezanja omogućuje uzimanje u obzir i osobnih detalja kao što su životni stil, prethodno nošene naočale i način nošenja okvira koji kreiraju jedinstvenu leću.Nakon rezanja, leće više nisu potpuno transparentne jer se na površini leće nalaze sitne abrazivne čestice i ogrebotine. Pristupa se poliranju. Leće se poliraju automatskim procesom. Materijal za poliranje rotira se dok prelazi preko leće. Istovremeno, voda teče preko leće za postizanje jasnoće i transparentnosti. Tehnika se razlikuje od konvencionalnog poliranja kako bi bolje slijedila zaobljenost leće. Rezultat je kristalno jasna površina u svim smjerovima.

Posebna pažnja posvećuje se redukciji otpadne vode. Tekućina za poliranje skuplja se i reciklira. Nakon pažljive provjere dioptrijske jakosti, promjera i debljine leće provedene strojno, leće su spremne za sljedeći korak.

Tijekom višestrukog procesa čišćenja, leće se spremaju za nanošenje sloja. Sloj leći daje dodatnu tvrdoću. Nakon gotovo četiri sata pečenja u pećnici na maksimalnoj temperaturi od 128 stupnjeva celzijusa, leće postaju otpornije zahvaljujući hard sloju.

Kako bi zaštitili karakteristike leća, dostupni su razni anti-refleksni slojevi. Leće se stavljaju u kalupe strojeva nakon čega se on zatvara i stvara vakuum. Materijal za slojeve se isparava i taloži na stražnju površinu leće. Proces će se ponavljati osam puta dok se ne postigne anti-refleksni sloj. Nakon toga, proces se ponavlja za svojstva otpornosti na grebanje, kapljice vode i prljavštinu te kako bi se povećala ukupna udobnost i jednostavnost korištenja.
Nakon što je stražnja površina leće tretirana, leće se peru i suše nakon čega se isti proces ponavlja na prednjoj površini leće.

Prije nego se leće pošalju u optiku, provodi se još jedno testiranje. Primjerice, testira se jačina dioptrije za daljinu i blizinu te se provjerava cjelokupna površina leće. Proizvođač će staviti oznake na leće, kako bi se jednostavno obrađivale i ugradile u okvire.

Nakon finalne provjere eventualnih nepravilnosti, leće se pakiraju i šalju u optiku.

Kada naočalne leće stignu u optiku, optičar će prvo provjeriti odgovara li isporučena dioptrija narudžbi. Leće će i dalje imati originalni, okrugli oblik koji neće odgovarati obliku dioptrijskog okvira koji ste odabrali, stoga je zadnji korak u procesu rezanje leća u pravi oblik. Kompjuterski kontroliran stroj ocrtava oblik okvira i prenosi informacije za brušenje. Brušenjem se stvara toplina stoga stroj dodaje vodu za rashlađivanje kako bi se spriječile deformacije. Mnoge optike u svojoj radioni imaju takve strojeve, no mogu odabrati i uslugu brušenja i ugradnje kod proizvođača naočalnih leća. Optičar će primiti kompletno ugrađene naočalne leće u dioptrijski okvir ili će primiti izbrušene naočalne leće koje se samo trebaju ugraditi u okvir.Leće su sada gotovo spremne. Primiti ćete telefonski poziv iz optike s obavijesti kada su naočale gotove. Nakon finalne provjere, optičar će napraviti nekoliko sitnih prilagodbi na okviru za optimalnu udobnost nošenja kako bi po izlasku iz optike još više uživali u životu zahvaljujući oštrom i jasnom vidu.


 

Naslovna Zanimljivosti Kako se proizvode naočalne leće?

Scroll To Top