Naslovna Materijali Progresivne leće Uredske leće Anti-refleksivni slojevi
Izdvojeno
Naslovna Zanimljivosti Kako se najbrže prilagoditi na progresivne naočalne leće?
  • Kako se najbrže prilagoditi na progresivne naočalne leće?

Kako se najbrže prilagoditi na progresivne naočalne leće?

Progresivne naočalne leće najveći su razvojni korak optičke tehnologije od bifokalnih naočalnih leća. Unatoč naprednoj tehnologiji, postoji dosta predrasuda na težinu prilagodbe na njih. No, odabir ispravnog personaliziranog dizajna za vaš životni stil zahtijeva puno manje vremena prilagodbe nego što ste mislili.
Kako starimo, očna leća postoje manje elastična što znači da joj je potrebna dodatna potpora. Stanje se zove presbiopija i događa se svima, obično iza 40 godine života. Stereotipno staro rješenje su naočale za čitanje koje se kombiniraju s drugim jednojakosnim naočalama.


U ovom tekstu, izdvojiti ćemo nekoliko simptoma koje biste mogli osjetiti u procesu prilagodbe na progresivne naočalne leće uz savjete kako se što jednostavnije i brže prilagoditi ukazujući na važnost personalizacije.
Adaptacija na simptome i pritužbe kod progresivnih naočalnih leća
Sigurno ste već čuli priče o adaptaciji na progresivne naočalne leće. Najčešći strah je hodanje po stepenicama i osjećaj nesigurnosti. Taj osjećaj može biti posljedica jer se raspodjela jačina dioptrija postupno mijenja s daljine na blizinu. Kod jednojakosnih naočalnih leća jedna jačina dioptrije je raspodijeljena preko cijeće površine naočalne leće, a kod bifokalnih su dvije fiksne jačine dioptrija za daljinu i blizinu.


Prilagodba na neke od simptoma će se dogoditi, a možete očekivati:
• glavobolju
• probleme s percepcijom dubine/nesigurnost u daljinu predmeta
• vrtoglavicu ili mučninu
• efekt lelujanja ili plivajući efekt
• neudobnost ili nesigurnost kod hodanja stepenicama
• distorzije perifernog vida koje daju osjećaj uskog vidnog polja
• problem s prilagodbom u prvih nekoliko minuta
• problem s fokusiranjem između srednje udaljenosti i blizine


Lista se čini podugačkom, no možete ili ne morate osjetiti neke od simptoma.
Prilagodba na progresivne naočale zahtijeva da koristite pokrete glave, očiju i držanje tijela (posturu). Što se više naočalne leće personaliziraju vašim potrebama, brže ćete se naviknuti.
Prednost raznovrsnosti naočalne leće koja omogućuju da živite svoj osobni životni stil bez ustupaka vrijedno je perioda prilagodbe.


Kako se brzo prilagoditi?


Nekoliko je stvari koje možete napraviti za bržu prilagodbu na progresivne naočalne leće. Neke od njih su da promijenite način na koji koristite naočale, a druge su jednostavne kao suradnja s optičarom za personalizaciju vaših naočala.
Nosite ih kao jedine naočale, ne mijenjajte ih sa starim naočalama jer će proces adaptacije biti duži.


1. Trebate pronaći i koristiti nove površine na vašim naočalnim lećama umjesto korištenja samo površine koja vam se čini najudobijom. Tri su glavna područja: daljina, srednja udaljenost i blizina. Naučite se koristiti svakom od zona ispravno.
2. Izaberite dioptrijski okvir koji vam je najudobniji i prilagođen vašem licu.
3. Osigurajte da optičar prilagodi naočalnu leću. Na samom pregledu, recite optičaru koje su glavne aktivnosti i hobiji kojima se bavite. Prepoznavajući vaše potrebe, mogu preporučiti najbolju opciju dizajna naočalnih leća za vaš životni stil.


Personalizacija naočalnih leća

Jačina dioptrije progresivnih naočalnih leća mijenja se od jačine za daljinu do srednje udaljenosti i blizine, to se zove kanal. Najvažnije što trebate znati o progresivnim naočalnim lećama je da mogu biti personalizirane vašem životnom stilu kako bi najefikasnije funkcionirale, a to uključuje i veličinu kanala.
Što se više dizajn (i kanal) prilagodi vašim vizualnim potrebama, jednostavnije i brže ćete se adaptirati na novi par progresivnih naočalnih leća.


Što znači personalizacija?

Ukoliko provodite dosta vremena čitajući knjige, ispred ekrana ili predmeta koji su blizu, trebati ćete naočalnu leću koja se više fokusira na blizinu. Ukoliko većinu vremena provodite na otvorenom, nećete trebati istu razinu podrške za blizinu i vaše će se naočalne leće više fokusirati na daljinu i srednje udaljenosti.


Zašto odabrati progresivne naočalne leće?


Ukoliko se pitate zašto je potrebno proći kroz proces prilagodbe kada se neki od simptoma čine napornim? Vjerujte, vrijedi se prebaciti na korištenje progresivnih naočalnih leća ukoliko su vam potrebne naočale za čitanje ili bifokali.
S progresivnim naočalnim lećama ne morate se prebacivati između više naočala ukoliko niste u specifičnoj situaciji. I dalje ćete se željeti prebaciti na sunčane naočale/polarizirane kada boravite vani ili u automobilu ili na uredske naočalne leće ukoliko satima radite na računalu.

Personalizirane progresivne naočalne leće prilagođene su vašem životnom stilu pa ih možete nositi za većinu aktivnosti. Zamislite da pripremate večeru i trebate čitati recept dok pripremate hranu iznad štednjaka, praktičnost multitaskinga je izvrsna.

Napomena za nosioce bifokala

Možda ste zadržali bifokalne naočale i ne želite se prebaciti na progresivne. Progresivne naočale omogućiti će vam fluidnije iskustvo i adaptivna vizualna područja bazirana na raznolikosti odabira različitih udaljenosti umjesto samo dvije opcije. Najizazovniji dio prilagodbe na progresivne naočale je da se možete osjećati „izgubljeno“ dok ne pronađete i naviknete se na točna područja gledanja što se obično dogodi automatski i dosta brzo.

Prebacivanje

Progresivne naočalne leće oslobađaju vas mijenjanja naočala za čitanje i standardnih jednojakosnih naočalnih leća, dajući vam široki izbor vizualnih područja koje dobro funkcioniraju na bilo kojoj udaljenosti. Fluidnost i personalizacija daju posebno vizualno iskustvo. Ukoliko razmišljate o nošenju ili prebacivanju na progresivne naočalne leće, upitajte optičara za preporuku.

Izvor: https://blog.hoyavision.com/spectacle-wearers/how-to-quickly-adapt-to-progressive-lenses

 

Naslovna Zanimljivosti Kako se najbrže prilagoditi na progresivne naočalne leće?

Scroll To Top