Naslovna Materijali Progresivne leće Uredske leće Anti-refleksivni slojevi
Izdvojeno
Naslovna Zanimljivosti Kako izgleda pregled vida?
  • Kako izgleda pregled vida?

Kako izgleda pregled vida?

Možda prvi puta idete na pregled vida ili ste već više puta bili na pregledu, no jeste li ikada razmišljali čemu služe svi aparati i probne naočale koje se koriste na pregledu?

Donosimo pojašnjenje kako izgleda tijek pregleda vida.

Kao prvo, uređaji koje oftalmolozi i optometristi koriste na pregledu možda imaju čudna i nepoznata imena kao npr. autorefraktometar, tonometar, phoropter, retinoskop, aberometar, biomikroskop (slit-lampa) i slično, no svaki od njih ima svoju svrhu iako nisu svi korišteni kod svakog pregleda.

Dječji oftalmološki pregled preporučuje se obaviti jednom godišnje kako bi se prepoznali potencijalni vizualni problemi u najranijoj dobi.

Za odrasle, preporučuje se pregled jednom godišnje za identificiranje makularne degeneracije ili katarakte te provjeru očnog tlaka.

Pregled svake dvije godine preporučuje se dobnoj skupini između 20 i 40 godine života, ukoliko ne postoji stanje ili preporuka za redovitijim pregledom.

Kako izgleda pregled? Postoji niz testova koji se provode, ne nužno ovim redoslijedom, no koraci su:

1. Zdravlje, posao i životni stil
Anamneza vašeg općeg zdravlja, kao što su krvni tlak, očne bolesti, povijest bolesti u vašoj obitelji i sl. Neke od bolesti mogu utjecati na vid kratkoročno, no i dugoročno.
Specifičnost posla i životnog stila također može utjecati na vid. Pitanja koja se postavljaju su usmjeravajuća kako bi optometrist/oftalmolog mogao znati na što pripaziti.

2. Prethodno nošene naočale
Postaviti će se pitanja o trenutnim naočalama (ukoliko ih nosite) i kakva su vaša iskustva s njima pa ih svakako ponesite na pregled.

3. Sljedeći korak će biti autorefraktometar. Nasloniti ćete bradu i čelo na uređaj kroz koji ćete gledati prikaz svjetla ili slike. Uređaj određuje okvirnu jačinu dioptrije koja vam je potrebna za fokusiranje svjetla na mrežnici odnosno stražnjem dijelu oka.

4. Umjesto autorefraktometra, moguće je koristiti i retinoskop koji je ručni uređaj za refrakciju (određivanje dioptrije). Stavlja se ispred očiju i testira koja jačina dioptrije daje najoštriju sliku. Probne leće raznih jakosti se izmijenjuju da bi se pronašla točna korekcija. Utvrđuje se dalekovidnost, kratkovidnost ili astigmatizam.

5. Test vidne oštrine, odnosno standardni test na kojem čitate slova s udaljenosti od 5 do 6 metara. Provodi se s vašom prethodnom definiranom dioptrijom za početak i dodaju se probne leće (stakalca) kako bi se definirala dioptrija.

6. Optometrist ili oftalmolog zatim prilagođava dioptriju probnim lećama (stakalcima) uz pitanja koja isprobana opcija više odgovara i bazirano na vašim odgovorima, odabire se najidealnija opcija odnosno opcija koja vam osigurava najbolju i najudobniju vidnu oštrinu.

7. Sada je vrijeme za tonometriju na kojoj se upuhuje zrak u otvoreno oko. Uređaj kalkulira očni tlak koji se utvrđuje u skladu s otpornosti vašeg oka na upuhani zrak. To je beskontaktan i bezbolan test. Očni tlak je dobar indikator za prepoznavanje glaukoma.

8. Test na biomikroskopu (slit-lampa) će pokazati postoji li neko oštećenje u strukturi oka. Oslonite bradu i glavu i kroz mikroskopom će se pogledati prednji dijelovi vašeg oka, šarenica, rožnica, vjeđe i sl. Korištenjem ručne leće može se pogledati očna pozadina s istim instrumentom. Pokazati će kako izgleda vaša rožnica i očni živac.

9. Test vidnog polja se također može provesti. Jednostavno pokazuje postoji li neko slijepa pjega u perifernom vidu.

Oči su dosta komplicirani dijeli našeg tijela stoga su i razlog velikog broja testova. Svaki korak služi svrsi da biste vidjeli najbolje što možete. Konktaktirajte optiku ili oftalmologa i rezervirajte termin pregleda vida jednom u dvije godine ili ukoliko ste u dobnoj skupini iznad 50 godina, jednom godišnje. Vaše oči i zdravlje vida to zaslužuju.

Naslovna Zanimljivosti Kako izgleda pregled vida?

Scroll To Top