Naslovna Materijali Progresivne leće Uredske leće Anti-refleksivni slojevi
Izdvojeno
Naslovna Zanimljivosti 8 savjeta za zaštitu i očuvanje zdravlja vaših očiju
  • 8 savjeta za zaštitu i očuvanje zdravlja vaših očiju

8 savjeta za zaštitu i očuvanje zdravlja vaših očiju

Nekada zaboravljamo koliko smo ovisni o našem vidu. Zatvorite oči na nekoliko minuta i probajte nastaviti raditi što ste naumili... Jako se teško snaći zatvorenih očiju i to je najbolja potvrda zašto je zdravlje vida važno.

Zadržavanje zdravlja vida uključuje i zaštitu očiju. Iako su problemi vida često povezani sa stanjima koji se javljaju u određenoj dobi, ne znači da možemo zanemarivati naš vid u mladosti. Upravo suprotno. Očne vjeđe i trepavice štite vanjske dijelove oka dok rožnica štiti zjenicu i šarenicu oka, a ono što mi možemo napraviti su dodatni koraci za zdravlje očiju.

Donosimo 8 praktičnih savjeta:

Obratite pažnju na promjene vida

Znakovi i simptomi na koje treba obratiti pažnju su zamagljen vid ili dvoslike jednog ili oba oka, iznenadni ili postupni gubitak centralnog vida, sužavanje vidnog polja gledanja, tamne, crvene ili prozirne točke u vidnom polju, preosjetljivost na svjetlo, otežano gledanje u lošijim uvjetima osvjetljenja, bljeskovi ispred očiju, plutajuće čestice ili bolovi u očima. Ukoliko osjetite ili vidite bilo koji od ovih simptoma, kontaktirajte oftalmologa, optometristu ili optičara odmah.

Obiteljska anamneza
Budite svjesni obiteljskog zdravstvenog stanja i povijesti bolesti. Znate li ikoga u obitelji koji pati od dijabetesa ili imate nekoga tko boluje od starosne makularne degeneracije, glaukoma ili visokog krvnog tlaka? Važno je znati ima li u obitelji takvih slučajeva jer predstavljaju rizik zbog genetske predispozicije. 

Koristite zaštitne naočale
Koristite zaštitne naočale kada postoji opasnost ozljede oka kod radova u kući i vrtu ili kod korištenja alata za rezanje ili varenje. Ponekad je i kod nekih sportskih aktivnosti na otvorenom poželjno nositi zaštitne naočale.

Zaštita od UV zraka
Sunčane i dioptrijske naočale koje blokiraju 100% štetnog UV zračenja važne su kod aktivnosti na otvorenom, čak i za oblačnih dana. Preporučuju se HOYA naočalne leće s UV Control anti-refleksnim slojem. Upitajte optičara za preporuku. 

Emisija plavog svjetla
Digitalni ekrani i umjetna rasvjeta generiraju plavo svjetlo koje se implicira kao štetno. Uzmite redovite pauze kod rada na računalu ili osigurajte dioptrijske naočale s HOYA BlueControl anti-refleksnim slojem koji značajno smanjuje količinu plavog svjetla koje ulazi u oko i time odmara oči i daje izraženiji kontrast. 

Jedite zdravo
Vaša je prehrana važna. Antioksidansi smanjuju rizik od katarakte. Riba bogata Omega-3 masnim kiselinama smanjuje rizik od razvoja makularne degeneracije. Redovito pijte vodu koja je bitna i za suzni film. Ukoliko imate problema sa suhoćom očiju, razmotrite korištenje umjetnih suza.

Izbjegavajte pušenje

Pušenje je povezano s rizikom na razvoj dobno povezanih očnih bolesti kao što su katarakta i makularna degeneracija.

Redovito vježbajte

Što je važno za vaše opće zdravstveno stanje je naravno važno i za vid.

Neki od ovih savjeta se možda čine logičnim i predvidljivim, no često ih zaboravljamo. Iako neki nisu bili potpuno poznati s efektima emisije plavog svjetla na vid, nadamo se da će poduzeti mjere za zaštitu očiju. Uzmite u obzir ove preporuke i pretvorite ih u rutinu. Doslovno ćete vidjeti zašto su preporuke važne.
 

Naslovna Zanimljivosti 8 savjeta za zaštitu i očuvanje zdravlja vaših očiju

Scroll To Top